logo-white
EUzaTebe_logo

Предности за ученике и родитеље

Информације о државној матури за оне којих се највише тиче

Државну матуру уводимо да бисмо побољшали образовни систем, кроз боље средње образовање. Мерљиви резултати са матурских испита показаће нам где и шта да мењамо.

То је дугорочан циљ и нећемо га постићи прве године. Али већ прва генерација која полаже државну матуру осетиће велики бољитак. На пример:

Ако желиш да студираш…

… нећеш морати истовремено да се спремаш за два велика испита – матурски испит и пријемни испит за факултет – и то баш онда кад учиш да стекнеш што боље оцене на крају средње школе. Успешно положена матура ће ти на многим факултетима бити довољна за прелаз на високо образовање. Само неки факултети ће задржати и додатне испите, ради провере посебних способности кандидата.

Ако припадаш првој генерацији матураната државне матуре…

… нећеш морати да, уз редовну наставу у завршној години средње школе, савладаваш и знања предвиђена за старији узраст – неће бити потребе да се на неким факултетима на пријемним испитима проверава факултетско знање, као показатељ занимања кандидата за упис; изборни предмети које положиш на матурским испитима биће јасан показатељ твог занимања и знања.

Ако желиш да студираш неки популаран факултет…

… нећеш морати да се пријавиш за више студијских програма или у више градова, уз бојазан да се нећеш уписати – биће довољно да на својој листи жеља наведеш студијске програме који те занимају и да оствариш број поена потребан за неки од њих.

Ако немаш новца, а желиш да се пријавиш за пријемни испит за факултет…

… нећеш остати без прилике да упишеш факултет и да развијаш своја знања и таленте и даље учиш оно што те занима, јер ће полагање државне матуре бити бесплатно за све ученике.

Ако живиш ван универзитетских центара…

… и припремна настава за популарне факултете ти није једнако доступна као онима који живе у тим градовима, то више неће бити ограничење за тебе, јер ћеш се на даље школовање уписивати на основу показаног знања, а не захваљујући адреси становања.

Ако вредно учиш…

… моћи ћеш да рачунаш да ће ти знање показано на матурским испитима обезбедити упис на факултет, јер ћеш знати да се на све ученике у свим школама примењују иста мерила и да ће се свуда једнако вредновати знање, а туђе везе и варке неће утицати на твоје шансе.

Ако имаш пропусте у знању…

… то је вероватно резултат тога што не учиш редовно, јер не верујеш да ће ти то само то обезбедити успех на завршном испиту и упис на факултет. Државна матура вредноваће школско знање ученика из свих година средњег школовања – и ништа друго. Дакле, биће довољно да редовније обнављаш школско градиво и да се тако самостално спремиш за матуру, најбоље што можеш.

Ако желиш да студираш неки посебно захтеван факултет…

… биће потребно да се одлично спремиш за матурске испите; да их успешно положиш и да тако повећаш себи шансу за пријем на жељени факултет; све високошколске установе где се тражи нека посебна способност траже и висок просек оцена и резултата на завршним испитима, то знаш: али сада ћеш знати и да су сви ученици који теже истој школи по знању рангирани праведно.

Ако спадаш у генерацију млађих ученика…

… имаћеш временом реалан увид у рад школа и моћи ћеш боље да планираш школовање и свој даљи развој.

Ако сте родитељ ученика средње школе…

… нећете морати да плаћате трошкове припремне наставе и полагања вишеструких пријемних испита. Ваше дете ће својим радом и залагањем моћи да избори жељени резултат на државној матури, потребан за упис на факултет ком тежи.

* * *

Државна матура побољшава средње образовање већ тако што уједначава мерила за проверу знања у свим средњим школама. Истовремено и у истим условима, утврђује шта су и колико ученици научили од онога што су у средњем образовању учили. Реч је о екстерном вредновању рада школских установа.

Из резултата које одређена генерација ученика оствари на државној матури биће могуће уочити и неке недостатке и неке добре праксе. На основу тога, моћи ће да се подешава начин рада у појединим школама и у образовном систему уопште.