logo-white
EUzaTebe_logo

Предности за ученике и родитеље

Информације о државној матури за оне којих се највише тиче

Државну матуру уводимо да бисмо побољшали образовни систем, кроз боље средње образовање. Мерљиви резултати са матурских испита показаће нам где и шта да мењамо.

То је дугорочан циљ и нећемо га постићи прве године. Али већ прва генерација која полаже државну матуру осетиће велики бољитак. На пример:

Ако желиш да студираш…

… нећеш морати истовремено да се спремаш за два велика испита – матурски испит и пријемни испит за факултет – и то баш онда кад учиш да стекнеш што боље оцене на крају средње школе; успешно положена матура ће ти бити довољна за прелаз на високо школство.

Ако припадаш првој генерацији матураната државне матуре…

… нећеш морати да, уз редовну наставу у завршној години средње школе, савладаваш и знања предвиђена за старији узраст – неће бити потребе да се на неким факултетима на пријемним испитима проверава факултетско знање, као показатељ занимања кандидата за упис; изборни предмети које положиш на матурским испитима биће јасан показатељ твог занимања и знања.

Ако желиш да студираш неки популаран факултет…

… нећеш морати да се пријавиш за више студијских програма или у више градова, уз бојазан да се нећеш уписати – биће довољно да на својој листи жеља наведеш студијске програме који те занимају и да оствариш број поена потребан за неки од њих.

Ако немаш новца, а желиш да се пријавиш за пријемни испит за факултет…

… нећеш остати без прилике да упишеш факултет и да развијаш своја знања и таленте и даље учиш оно што те занима, јер ће полагање државне матуре бити бесплатно за све ученике.

Ако живиш ван универзитетских центара…

… и припремна настава за популарне факултете ти није једнако доступна као онима који живе у тим градовима, то више неће бити ограничење за тебе, јер ћеш се на даље школовање уписивати на основу показаног знања, а не захваљујући адреси становања.

Ако вредно учиш…

… моћи ћеш да рачунаш да ће ти знање показано на матурским испитима обезбедити упис на факултет, јер ћеш знати да се на све ученике у свим школама примењују иста мерила и да ће се свуда једнако вредновати знање, а туђе везе и варке неће утицати на твоје шансе.

Ако имаш пропусте у знању…

… то је вероватно резултат тога што не учиш редовно, јер не верујеш да ће ти то само то обезбедити успех на завршном испиту и упис на факултет. Државна матура вредноваће школско знање ученика из свих година средњег школовања – и ништа друго. Дакле, биће довољно да редовније обнављаш школско градиво и да се тако самостално спремиш за матуру, најбоље што можеш.

Ако желиш да студираш неки посебно захтеван факултет…

… биће потребно да се одлично спремиш за матурске испите; да их успешно положиш и да тако повећаш себи шансу за пријем на жељени факултет; све високошколске установе где се тражи нека посебна способност траже и висок просек оцена и резултата на завршним испитима, то знаш: али сада ћеш знати и да су сви ученици који теже истој школи  по знању рангирани праведно.

Ако спадаш у генерацију млађих ученика…

… имаћеш временом реалан увид у рад школа и моћи ћеш боље да планираш школовање и свој даљи развој.

Ако сте родитељ ученика средње школе…

… нећете морати да плаћате трошкове припремне наставе и полагања вишеструких пријемних испита. Ваше дете ће својим радом и залагањем моћи да избори жељени резултат на државној матури,  потребан за упис на факултет ком тежи.

* * *

Државна матура побољшава средње образовање већ тако што уједначава мерила за проверу знања у свим средњим школама. Истовремено и у истим условима, утврђује шта су и колико ученици научили од онога што су у средњем образовању учили. Реч је о екстерном вредновању рада школских установа.

Из резултата које одређена генерација ученика оствари на државној матури биће могуће уочити и неке недостатке и неке добре праксе. На основу тога, моћи ће да се подешава начин рада у појединим школама и у образовном систему уопште.