logo-white
EUzaTebe_logo
Почеле обуке радних група за припрему матурских испита

Почеле обуке радних група за припрему матурских испита

Објављено: 03.07.2019.

Тачно у 11 сати, у понедељак, 1. јула, почела је прва дводневна уводна обука чланова радних група за припрему завршних испита. Њих око 300 недавно смо изабрали преко два јавна позива која смо расписали у мају. Овим обукама им предочавамо шта се од свих њих очекује.

После пријављивања и упознавања учесника, присутне су срдачно поздравили домаћини из Завода за унапређење образовања и васпитања. У уводном блоку, експерти пројекта државне матуре су им објаснили циљеве државне матуре и појединачно им се представили. Тај блок су могли уживо да прате и сви заинтересовани, преко преноса на нашој Фејсбук страници.

Каснији блокови првог дана били су посвећени очекивањима полазника, правилима рада у групи, етичком кодексу, безбедносним процедурама, најави приручника за рад група и евалуацији првог дана. Судећи по дискусији и по попуњеним евалуационим обрасцима, први утисци полазника су охрабрујући.

Другог дана, током ког су координатори Завода водили већину блокова, било је речи о стручној страни посла, о терминологији, као и о изазовима и дилемама са којима ће се чланови радних група сретати. Оба дана, полазници су добили ручак са избором куваних јела и освежења у паузама.

Полазници су током оба дана радили и неколико краћих вежби, како би добили потпуну слику свог задатка. Понеки од блокова обуке ћемо ових дана уживо преносити на нашем Фејсбук налогу.

Планирано је да у првој седмици јула кроз овакве обуке прођу чланови радних група из области Пољопривреде; Геологије, рударства и металургија; Хемије, неметала и графичарства, затим из Производње и прераде хране; Машинства и обраде метала, Трговине, угоститељства и туризма; Економије, права и администрације.

Преостале групе ће пратити исту обуку у другој седмици месеца. Сви чланови ће добити задатке за самосталан рад до идућег сусрета на истом месту, предвиђеном за септембар.

Обуке у истом формату очекују и чланове радних група за општу и уметничку матуру. Те сесије су такође предвиђене за почетак септембра.