logo-white
EUzaTebe_logo
Одржане онлајн обуке за 100 пилот-школа

Одржане онлајн обуке за 100 пилот-школа

Објављено: 30.09.2020.

После вишемесечних припрема, а потом и интензивног прилагођавања условима рада у току пандемије, у последња два дана септембра су одржане онлајн обуке за директоре и секретаре школских матурских комисија. На ове обуке су позвани представници 102 пилот-школе из преко 50 места из читаве Србије.

Ове школе су у претходном периоду саме изабрале чланове својих школских комисија. Тако су у септембарским обукама, од школе до школе, уз директоре, који су формацијски и председници школских матурских комисија у својим установама, у истим просторијама и за истим рачунарима, учествовали и секретари комисија (најчешће заменици директора, секретари школа, школски педагози, школски психолози и наставници најразличитијих предмета).

Замољени су да се тако распореде и да заједно прате да бисмо растеретили комуникацијске везе – и оне технолошке, и оне људске. Наиме, на екранима пуним лица и имена, дискусија је лакша ако се зна која школа је у ком „прозору“.

Организација обука

Школе су биле подељене у групе, са по двадесетак учесника. Свака група је имала по пар предавача-водитеља. Ове тимове чине водећи тренери Пројекта државне матуре, изабрани преко јавног конкурса објављеног прошлог лета.

Првог дана обуке, у уторак, 29. септембра, одржано је истовремено шест обука намењених гимназијама. У среду, 30. септембра, још шест сличних, али не истоветних обука је било одржано за представнике 39 средњих стручних школа. Седма обука другог дана обухватила је средње уметничке школе, од којих су две из Београда, а једна из Шапца.

Ови четворосатни поподневни термини су бирани тако да не поремете нормално функционисање школа и не ометају редовне дужности запослених. Обуке су одржане у термину од 13 h до 17 h, са једном 15-минутном паузом. Све су завршене у том временском року. Забележени су и мањи технички проблеми са тоном и ретки прекиди на везама.

Садржај обука

Садржај ових обука, припреман још у пролећним месецима, током лета је посебно подешаван за услове рада на даљину. Стога је подељен на мање целине, а водитељи су кључне концепте често понављали и наглашавали, и усмено, и на самим слајдовима. Биле су предвиђене и бројне прилике за активан допринос учесника.

Представници школа су више пута током обуке морали сами да идентификују одређене обавезе, правила и решења. То су чинили кроз групну дискусију, размењујући успут драгоцене информације.

Ефекат обука

Док су се обуке одвијале, сви полазници су добили линк за евалуациони упитник, који је природно такође постављен онлајн, на наш сајт. Око 150 полазника се одазвало и забележило своје утиске, запажања и препоруке, одмах по завршетку обука.

Судећи према одговорима, учесници су у великом броју задовољни обуком. Велика већина је углавном или у потпуности сагласна да су им очекивања испуњена, да је садржај био добро организован, да обука одговара потребама школе, итд. Забележили су и бројне похвале предавачима, као и неке предлоге за побољшања овог вида обуке убудуће.

Њихова питања и дилеме – било све оно што су изнели током дискусије, било оно што су забележили у упитнику, као и оно што буду послали на нашу адресу – биће радни материјал за разноврсне комуникацијске материјале које припремамо пред пилотирање. То је пре свега страница са питањима и одговорима, а планиране су и брошура, инфографике и други формати – поред садржаја које редовно пласирамо на сајту и на друштвеним медијима.

Сврха обука и пилотирања

Све обуке пратили су и представници просветних институција – Министарства, покрајинског секретаријата, саветници из школских управа, као и ЗУОВ-а, ЗВКОВ-а, и Педагошког завода Војводине. На тај начин су сами могли да чују недоумице представника средњих школа – како оне везане за пилотирање, тако и питања о самој државној матури која школе срећу у непосредном контакту са ученицима и родитељима.

Један од најважнијих циљева првог пилотирања је да се у пракси, на узорку школа и ученика, испробају неки елементи спровођења државне матуре. На основу резултата, моћи ћемо да побољшамо планове пре самог увођења испита на крају средњег образовања.

У наставку погледајте неке од коментара учесника, а снимке са током преноса обука уживо погледајте у нашој галерији слика.

Skip to content