logo-white
EUzaTebe_logo
Уводни скуп у Београду

Уводни скуп у Београду

29.март 2019.

Пројекат државне матуре званично је представљен стручној и широј јавности радним скупом у центру Београда. Конференцији је присуствовало преко 130 учесника из целе Србије.

Отварајући овај уводни скуп којим за ширу јаност почињу активности Пројекта државне матуре, Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да је матура важан алат за систем образовања.

„Она ће омогућити екстерну проверу и оцену рада установа, што ће водити унапређењу процеса наставе, а младима ће омогућити квалитетнији улазак на универзитет. Не морамо бирати ниједан познати модел матуре, већ направити свој, који ће укључивати особености Србије“, нагласио је Министар.

Господин Ингве Енгстром, представник Европске уније, која финансира Пројекат државне матуре из ИПА фондова, je подсетио учеснике да је ЕУ главни партнер Србије када је реч о модернизацији образовног система, развоју капацитета и набавци опреме за установе на свим нивоима образовања. Нагласио је да је кредибилност система испита уједно и највећи изазов и најважнији циљ заједничког пројекта државне матуре.

Закључујући уводни блок, модераторка конференције Марија Крнета из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, сажела  је главни циљ државне матуре:

„Ово није само матура за ученике, него и матура за систем. Већа доступност и једнакоправност међу ученицима на крају средњег образовања – то је оно што је свима нама задатак.“

* * *

После уводних говора, уследила је панел дискусија. Током више од 90 минута, о државној матури су из свог угла говорили представници оба просветна завода, Националног просветног савета и покрајинских образовних институција, удружења средњих стручних школа, односно гимназија, Националне асоцијације родитеља и наставника Србије, стручњаци Пројекта државне матуре и други.

У поподневном делу конференције учесници су, подељени у три радне групе, сагледавали три пресудне целине тема. То су: Општа и уметничка матура, стручна матура и завршни испит после трогодишњих програма, као и однос матуре и високог образовања. После излагања закључака трију радних група, конференција је успешно завршена. Завршну реч дала је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Ана Ланговић Милићевић.

Видео снимци свих пленарних делова конференције доступни су на нашој страници на Фејсбуку. Фотографије са скупа потражите у нашој галерији, а детаљан извештај у PDF формату преузмите овде.

Skip to content