logo-white
EUzaTebe_logo
Sve o ispitu zrelosti za gimnazije i umetničke škole – vebinar za nastavnike

Sve o ispitu zrelosti za gimnazije i umetničke škole – vebinar za nastavnike

17. februar 2022. u 12 č.

Ovaj vebinar uživo za nastavnike gimnazija i umetničkih škola na temu brojnih novina koje njihovim učenicima i školama donosi buduća državna matura, održan je u četvrtak, 17. februara u podne.

GOVORILI SU:

Marija Krneta, rukovoditeljka Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Gregor Mohorčič, vođa tima Projekta državne mature

Milan Šipovac, član radne grupe za razvoj ispitnih materijala i nastavnik u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Moderatorka je bila: Tamara Ikonomov

Uvođenje državne mature je postepen, višegodišnji proces. Od prvog idejnog koncepta, do prve simulacije maturskih ispita u 100 izabranih srednjih škola, u jesen 2020. godine, prošlo je četiri godine. A od tog prvog, do predstojećeg drugog pilotiranja maturskih ispita, koje se u aprilu ove godine održava u svim srednjim školama u Srbiji, proći će još 16 meseci. Međutim, nisu baš sva pitanja do kraja razrešena.

Šta sve do sada izvesno znamo o ovim nacionalnim ispitima i šta nastavnici gimnazija i umetničkih škola treba da znaju o opštoj, odnosno umetničkoj maturi – gledaoci su saznali od naših učesnika, koji neposredno rukovode procesom uvođenja državne mature.

Bilo je predviđeno je da vebinar traje 75 minuta; drugi deo je bio posvećen pitanjima gledalaca. Bilo da su vebinar pratili preko Zum platforme ili kao strim preko naše stranice na Fejsbuku, gledaoci su mogli putem četa da se uključe u diskusiju i da od učesnika dobiju konkretne odgovore na dileme i pitanja.

Na ona pitanja na koja nismo stigli da odgovorimo tokom vebinara odgovorićemo kad obradimo sva pitanja pristigla tokom naših prolećnih vebiara. Odgovore ćemo postaviti na naš sajt.

Snimak vebinara možete pogledati na našoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

Skip to content