logo-white
EUzaTebe_logo
Шта државна матура значи за средње стручне школе – вебинар за наставнике

Шта државна матура значи за средње стручне школе – вебинар за наставнике

23. фебруар 2022. у 17 ч.

Овај вебинар уживо за наставнике средњих стручних школа о будућој државној матури у замисли и у пракси одржан је у среду, 23. фебруара од 17 до 19 часова. Преко 630 људи је пратило ток вебинара преко платформе Зум, а још око 650 гледалаца је пратило стрим на нашој страници на Фејсбуку.

ГОВОРИЛИ СУ:

  • Радован Живковић, руководилац Групе за средње стручно образовање и васпитање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја
  • Грегор Мохорчич, вођа тима Пројекта државне матуре
  • Гојко Бановић, стручњак за стручну матуру
  • Милан Кецман, члан радне групе за развој испитних материјала и директор Пете економске школе.

Модераторка је била Тамара Икономов, са Пројекта државне матуре.

Већина средњих стручних школа је и до сада, за поједине образовне профиле, спроводила стручну матуру делимично сличну стручном испиту који ће се полагати у оквиру државне матуре. Зашто онда најаве увођења државне матуре изазивају бурне реакције и бројне дилеме у стручној јавности?

Међу питањима која најчешће чујемо из средњих стручних школа су и ова:

  • да ли је праведно да ученици средњих стручних школа полажу исте тестове као и гимназијалци, кад имају мањи фонд часова и друкчије планове и програме наставе и учења;
  • како да се наставници и ученици припремају за државну матуру за оне предмете за које немају уџбенике;
  • да ли је ученицима стручних школа отежан упис на факултете?

Како гласе одговори на ова и слична питања и шта  сви наставници средњих стручних школа треба да знају о државној матури – о томе смо разговарали са нашим учесницима, који непосредно руководе процесом увођења државне матуре.

Било преко Зум платформе или кроз пренос уживо преко наше странице на Фејсбуку, гледаоци су могли путем чета да се укључе у дискусију и да од учесника добију конкретне одговоре на евентуалне дилеме и питања.

Првобитни термин је био у петак 18. фебруара од поднева, али смо због проблема са обавештавањем школа, термин вебинара одложили на среду, 23. фебруар, у 17 сати. Предвиђено трајање вебинара било је 75 минута, али су велико занимање гледалаца и могућност да добију непосредне одговоре од учесника продужили трајање на готово два сата.

У првом делу наши учесници су образложили кључне аспекте државне матуре; други део је био посвећен питањима гледалаца. Добили смо преко 400 реакција и исто толико коментара (само на Фејсбуку). На питања која смо добили одговорићемо на нашем сајту, кад обрадимо све упите који су пристигли током наших пролећних вебинара (многа се понављају).

Снимак вебинара можете погледати на нашој страници на Фејсбуку.

Skip to content