logo-white
EUzaTebe_logo
Са средњим школама и Универзитетом у Крагујевцу о државној матури

Са средњим школама и Универзитетом у Крагујевцу о државној матури

18. април 2019.

Посете универзитетским градовима које су започели у марту, кључни експерти Пројекта државне матуре наставили су половином априла у Крагујевцу. Преподневни састанак одвијао се у Ректорату Универзитета, а поподневни сусрет са школском управом и средњим школама из оклоних градова, у Првој техничкој школи.

Скуп у Ректорату

Јутарњем састанку су присуствовали декани, продекани и професори више факултета из Крагујевца и околних градова: Агрономског факултета у Чачку, Факултета педагошких наука – Јагодина, крагујевачког Природно-математичког факултета, Факултета за хотелијерство и туризам – Врњачка Бања, Факултета за хотелијерство и туризам – Врњачка Бања, Факултета за машинство и грађевинарство – Краљево, Филолошко-уметничког факултета и Правног факултета у Крагујевцу.

После уводних презентација концепта државне матуре и пројекта подршке њеном спровођењу, вођена је отворена дискусија. Присутни представници академске заједнице желели су да знају више детаља о односу стандардизоване матуре и проходности на  установе високог образовања. Представници пројекта говорили су о процедурама које су у настајању, припремама за формирање радних група за задатке и о свакодневној сарадњи са установама образовног система. Домаћине су позвали да се активно укључе у процес припреме државне матуре и у њено спровођење, на пример управо кроз чланство у радним групама и рад на изради задатака.

Скуп у Првој техничкој школи Крагујевац

Поподневном састанку, који је организовала Школска управа Крагујевац, присуствовали су представници двадесет средњих школа у њеној надлежности – директори, наставници, педагози или психолози. Учесвовало је пет средњих школа из Крагујевца, по четири из Аранђеловца и Параћина, две из Свилајнца и по једна из Баточине, Деспотовца, Кнића, Лапова и Раче.

После уводних презентација, поподневна дискусија садржала је највише питања на тему припреме школских колектива за спровођење матуре, затим на теме израде испитних задатака и оцењивања. Било је и речи о завршним испитима у основним школама и корисним лекцијама стеченим кроз та искуства.

Као и увек, и представници средњих школа су позвани да активно допринесу процесу припрема за матуру, да се укључе на све могуће начине и да буду у редовном контакту са тимом државне матуре.