logo-white
EUzaTebe_logo
Радионица за представнике медија – „Матура под једним кровом“

Радионица за представнике медија – „Матура под једним кровом“

17. новембар 2021.

Током двочасовног сусрета уживо, новинари домаћих националних медија били су у прилици да непосредно од надлежних чују како напредује увођење државне матуре, после летошњег одлагања њеног почетка за крај школске 2023/2024. године. Други део радионице био је посвећен њиховим питањима и одговорима.

У уводу су говорили представници Пројекта државне матуре Грегор Мохорчич, вођа тима, и експерткиња Драгица Павловић Бабић.

Иако су и и медији и јавност делимично под утиском да се недовољно ради на припремама за државну матуру, новинари су из прве руке сазнали за најкрупнију промену: остварене законске и друге предуслове да – од 2023. године – државна матура буде припремана и спровођена са једног места.

То место биће Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, чији Испитни центар већ припрема и штампа тестове за завршни испит на крају основног образовања. Такође ће се, актуелним изменама кровног образовног закона, и „мала“ и „велика“ матура наћи „под једним кровом“.

Проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, државна секретарка, која и председава Комисијом за праћење припрема за спровођење државне матуре, представила је новинарима стратешки контекст целог посла, који траје скоро једну деценију.

Др Зоран Костић, посебни саветник министра просвете, описао је бројне дугогодишње изазове и предуслове увођења државне матуре. Најавио је и шта чека ученике на другом пилотирању у априлу 2022. године. Подсетио је новинаре да је прва упога државне матуре сертификациона, јер се матуром и формално завршава средње образовање.

Познато је да и ученике и ширу јавност највише занима шта ће који факултет вредновати од матурских испита, односно селекциона функција државне матуре. Како теку договори са академском заједницом о тим уписним условима, новинарима је предочио проф. др Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање.

Иако се евалуациона улога државне матуре често заборавља, то је за образовни систем и најважнија сврха стандардизовања испита на крају средњег образовања. Како ћемо обезбедити квалитет државне матуре да бисмо њоме побољшавали образовни систем, објаснила је Марија Крнета, руководилац Групе за средње опште и уметничко образовање и васпитање МПНТР.

Ката Симић Мишић, руководитељка Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, навела је све предуслове које треба испунити у предстојећим месецима како би се ова установа прилагодила својој новој улози – спровођењу свих националних тестирања у предфакултетском образовању. У питању су многострука увећања људских ресурса, простора и других аспеката укупног капацитета.

Маја Тодоровић, саветница у Заводу за унапређивање образовања и васпитања, који је до сада био задужен за израду тестова и приручника за стручно образовање, говорила је искуствима које тим ЗУОВ-а у томе има и о раду са великом мрежом спољних сарадника. Све то ће у наредном периоду морати да се пренесе под окриље ЗВКОВ-а, на чему ће две институције, као и до сада, блиско сарађивати.

После ових изјава, новинари су постављали питања, на која су надлежни детаљно и отворено одговарали. Дискусији су допринели и чланови тима Пројекта државне матуре, који су били и иницијатори радионице. Модераторка радионице била је Тамара Икономов из тима ПДМ.

Ово је први у низу планираних сусрета са новинарима. Неке од тих радионица ће бити у Београду, а предвиђени су и сусрети са новинарима из различитих делова Србије, у већим регионалним центрима.

Видео снимке изјава можете погледати на нашем налогу на Фејсбуку.

Skip to content