logo-white
EUzaTebe_logo
Припремни састанци са школама за друго пилотирање државне матуре

Припремни састанци са школама за друго пилотирање државне матуре

14-15. децембар 2021.

Средином децембра, током два интензивна радна дана, одржани су  онлајн састанци са тимовима свих средњих школа, посвећени концепту и предстојећем другом пилотирању државне матуре. Учествовали су вишечлани школски тимови, подељени по групама према врсти школе.

Стручњаци Пројекта државне матуре одржали су у та два дана по три паралелне 90-минутне сесије са школама. На тај начин је овим уводним обукама, у организацији школских управа, обухваћено свих 550+ јавних и приватних школа у Србији.

Састанци су били подељени на два дела. Први блок је био посвећен концепту државне матуре и циљевима које она треба да оствари. Учесници су постављали питања на која су тимови ПДМ одговарали и усмено и написмено, кроз чет.

Други блок ових скупова био је намењен детаљима другог пилотирања. Школски тимови су сазнали етапе и рокове, као и задужења свих надлежних који су укључени у овај процес.

Школе су добиле задатак да, до краја јануара 2022. године, одреде саставе својих петочланих матурских тимова. Њима је намењена детаљнија обука крајем фебруара и почетком марта 2022. године.

И у другом блоку су представници школа имали бројна питања и на већину су добили детаљне одговоре. Мањи број њихових питања је евидентиран за касније и школе ће благовремено добити одговоре и на њих.

Учесници су на крају замољени да попуне онлајн образац и евалуирају ове сесије. Скоро 300 учесника се одмах одазвало  и врло високо оценило садржај. Мањи технички проблеми, које су изазвале сметње на мрежи, нису видно омели размену информација и добре утиске.

Слајдови који су коришћени током ових скупова постављени су на наш сајт и доступни су за преузимање у нашој библиотеци докумената.