logo-white
EUzaTebe_logo
Препоруке за избор уписних услова факултета представљене деканима

Препоруке за избор уписних услова факултета представљене деканима

12. мај 2021.

На позив првог потпредседника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, у среду, 2. маја у 10 сати, одржан је скуп око 80 ректора и проректора универзитета и декана домаћих факултета, у свечаној сали Машинског факултета у Београду.

Скуп је био посвећен разматрању тенденција и трендова видљивих из прелиминарне обраде модела вредновања резултата државне матуре код уписа на високо образовање. Своје предлоге модела су факултети дефинисали претходних недеља и преко 200 факултета их је до краја априла доставило Пројекту државне матуре (ПДМ).

Прво су министар Ружић и државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић поздравили присутне. Министар Ружић је изразио захвалност домаћинима са Машинског факултета у Београду, који су омогућили да овако бројан скуп буде одржан у складу са актуелним здравственим правилима, као и Европској унији, која финансијски подржава ово увођење екстерног испитивања на крају средњег образовања.

Министар Ружић је укратко подсетио учеснике да је одлука, донета почетком ове године, о одлагању државне матуре на школску 2023/24 годину управо резултат жеље и намере да се што боље ускладе перспективе свих учесника, укључујући управо и академску заједницу.  Нагласио је важност тог дијалога и потребе да се, уважавајући разноврсне потребе различитих студијских програма – и оних са великим бројем студената и оних који имају тешкоћа да попуне број предвиђених места – заједнички дође до што квалитетнијих критеријума за ово усклађивање средњег и високог образовања.

Државна секретарка Дукић Мијатовић је укратко подсетила учеснике на стратешке кораке које надлежни предузимају да побољшају услове за развој и наставне и научне делатности. Информисала је присутне и о предстојећим изменама релевантне регулативе и нагласила значај државне матуре, као чиниоца који непосредно повезује средње и високо образовање, с циљем да до нових уписних правила дођемо консензусом.

Потом је предала реч проф. Снежани Медић, вишој експерткињи задуженој за сарадњу са високошколским установама у оквиру Пројекта државне матуре, која предводи део стручног тима пројекта задужен за анализу предлога уписних модела.

Снежана Медић је потом представила најважније увиде из анализе преко две стотине поднесака добијених од факултета. У њима су конкретни предлози како би који студијски програм убудуће могао да вреднује испите државне матуре и постигнућа ученика током средњег образовања.

Важно је нагласити да нису у питању усвојене верзије нових уписних правила, већ предлози могућих „формула“ према којима би кандидати за студије били рангирани. Када сви студијски програми, односно факултети доставе своје предлоге, тим стручњака који предводи проф. Снежана Медић формулисаће финалне препоруке за даље усаглашавање ових модела вредновања између студијских програма који се реализују на истим факултетима, као и за усаглашавање на међуфакултетском и међууниверзитетском нивоу.

Скуп су закључили министар Бранко Ружић и државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић, говорећи о озбиљности овог суштинског унапређења система средњег образовања и његовог повезивања са високим образовањем, као и о предностима које ће државна матура донети ученицима и посредно читавом друштву.

Овај скуп је само један од многих корака на путу ка стандардизованом рангирању ученика који желе да упишу академске студије. Акциони план предвиђа да, уз подршку Пројекта државне матуре, сви факултети дефинишу, усагласе, усвоје и објаве нова уписна правила до јесени 2021. године, како би ученици имали времена да се за те услове припремају током две школске године.

Фотографије са скупа погледајте у нашој Галерији.