logo-white
EUzaTebe_logo
Представљање 1. пилотирања Националном просветном савету

Представљање 1. пилотирања Националном просветном савету

25. март 2021.

На позив Председника Националног просветног савета Радивоја Стојковића, представници Пројекта државне матуре гостовали су на 55. седници НПС, која је одржана онлајн, у четвртак, 25. марта 2021. године у подне.

Вођа тима ПДМ Грегор Мохорчич у уводном излагању предочио је контекст у ком се прво пилотирање одвијало, циљеве ове активности, основне податке о избору пилот-школа, затим детаље о обухвату ученика, предмета и градива и најважније закључке донете на основу анализе увида и резултата испита.

Смиља Јошић, експерт за мониторинг и евалуацију испита, говорила је члановима НПС о два кључна циља првог планирања – а то су биле провере процедура, односно квалитета задатака – као и о начинима на које је мерено у којој су мери ова два циља остварена. Изнела је податке и сазнања из упитника коришћених за анализу различитих аспеката првог пилотирања и преглед сазнања стечених на основу анализе испитних резултата.

Грегор Мохорчич је потом предочио планове, који обухватају ревизију нацрта задатака на основу искустава из 1. пилотирања, предстојеће скупове са пилот-школама и скоро објављивање свеобухватног извештаја о овој преломној активности.

Чланови Савета затим су постављали питања – о задацима и резултатима из Математике, о индикативним резултатима из Српског језика и књижевности, и о другим показатељима које је прво пилотирање донело кроз проверу замисли у пракси. Стручњаци пројекта су одговарали на ова питања и дали додатне информације о методологији и о читавом процесу.

Председник Савета је члановима скренуо пажњу да више детаља могу да пронађу на сајту државне матуре. Договорено је да ће члановима бити прослеђени сви материјали које је Пројекат доставио, за евентуалне коментаре или додатна питања, и да се редовна сарадња Националног просветног савета и Пројекта наставља.

Ово гостовање ПДМ на седници Националног просветног савета трајало је колико и један школски час.

Skip to content