logo-white
EUzaTebe_logo
Обуке за тренере за спровођење завршног испита

Обуке за тренере за спровођење завршног испита

12-13. октобар 2022.

Од школске 2022-2023. године, у оквиру увођења државне матуре у образовни систем, неки ученици средњих стручних школа у трогодишњем трајању први пут полажу стандардизовани завршни испит.

Испит је заснован на компетенцијама прописаним стандардом квалификације, по методологији коју је израдио Завод за унапређивање образовања и васпитања. Ова новина се односи на оне образовне профиле за које нису били израђени стандарди квалификација.

Наставницима који ће оцењивати своје ученике намењене су обуке, које треба да им олакшају разумевање, усвајање и примену нове методологије.

Пројектни тим претходно је обучио тренере који ће радити са наставницима.

На овој једнодневној обуци, тренери су савладали више тема од важности за наставнике. Почело се са новим концептом полагања завршног испита. Било је речи о улози институција и комисија, о садржају и начину полагања, о припреми плана оцењивања и критеријума (оквира) за завршни испит.

Поподневни део обуке био је посвећен теми радних задатака и њиховом оцењивању, као и улози и обавезама тренера у процесу демонстрације завршних испита. После сумирања ефеката ових сесија и договора о даљим корацима, обуке су завршене.

Тренинг тренера одржан је у Београду, половином октобра, у два наврата (за две групе тренера).

Тренери ће обуке наставницима држати у првој половини новембра.

Skip to content