logo-white
EUzaTebe_logo
Обуке школских тимова за друго пилотирање државне матуре

Обуке школских тимова за друго пилотирање државне матуре

28.2.-15.3. 2022.

Обуке школских тимова за друго пилотирање одржане су крајем фебруара и у првој половини марта 2022. године. Биле су намењене школским тимовима, ученицима и родитељима. Учеснике су бирале и делегирале саме школе.

У сарадњи са школским управама, обуке су спровели стручњаци Пројекта државне матуре, у организацији и под надзором Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У Војводини су ове обуке пратили представници Покрајинског секретаријата и Педагошког завода Војводине.

Школски тимови су имали по четири члана. Чинили су их: директор/ка школе или секретар/ка школске матурске комисије (ШМК), стручни сарадник/ца и по два делегирана представника (или представнице) наставничког већа.

Тимове ученика чинило је по четворо ученика – чланова Ученичког парламента. Половину тима чинили су ученици/це четвртог разреда (јер матуранти учествују у пилотирању матуре). Другу половину ученичких тимова чинили су ученици/це садашњег другог разреда, јер је то прва генерација која треба да полаже државну матуру.

Тим родитеља су чинили: четири родитеља из састава Савета родитеља: по могућности сва три члана Школског одбора и један члан Савета који је родитељ ученика другог разреда.

Ове обуке за школске тимове су биле једнодневне, прилагођене типу школе и одржаване су у мањим групама. Одржано је 180 обука током две седмице, преко зум платформе. Водили су их тренери у паровима и обиловале су вежбама и приликама за дискусију.

Учесници су свакодневно евалуирали ове сесије. У великом постотку су хвалили ово искуство, нарочито ученици, који су истицали да немају често прилику да постављају детаљна питања и добијају непосредне одговоре.