logo-white
EUzaTebe_logo
Наступ на државном семинару Друштва математичара Србије

Наступ на државном семинару Друштва математичара Србије

20-21. фебруар 2021.

Друштво математичара Србије уврстило је тему државне матуре (Србије) у програм свог традиционалног зимског Државног семинара. Овај дводневни скуп је намењен наставницима Математике и Информатике у основним и средњим школама, а одржан је у суботу 20. и недељу 21. фебруара 2021. године.

За тему државне матуре и њено увођење у Србији био је одвојен један читав термин (4 школска часа) и то првог дана скупа, у суботу, од 9 до 13 сати.

Предавање наших стручњака – вође пројектног тима мр Грегора Мохорчича и вишег експерта за завршне испите, спец Александре Росић – обухватило је кључне елементе концепта државне матуре и структуре матурских испита. Било је речи и о активностима које су до сада реализоване, као и даљим плановима.

У оквиру предавања, посебно су били представљени и објашњени резултати првог пилотирања државне матуре. Учесници су имали прилику да виде и делове теста из Математике који је тада био на провери у пилот-школама, као и да покушају сами да саставе задатак који одговара очекиваним стандардима. Били су разматрани и неки изазови при реализацији наставе и мерењу знања. Рађене су и занимљиве вежбе, а предавачи су дали одговоре на питања која су највише занимала чланове ДМС и друге учеснике семинара.

Осамдесет учесника је попунило евалуациони образац. Велика већина њих је се похвално изразила и описала предавање као сјајно, корисно и добро организовано. Посебно су похвалили чињеницу да су учесници добили доста времена за активан допринос.

Због превентивних мера против ширења заразе вирусом ковид-19, семинар је реализован интерактивно, посредством платформе Meet.

Skip to content