logo-white
EUzaTebe_logo
Državna matura predstavljena fakultetima i školama u Novom Pazaru i Nišu

Državna matura predstavljena fakultetima i školama u Novom Pazaru i Nišu

7-8maj 2019.

Odmah posle prvomajskih praznika, organizovali smo radne susrete sa predstavnicima akademske zajednice, odnosno srednjih škola, iz Novog Pazara i Niša. Ključne eksperte Projekta državne mature dočekao je u utorak, 7. maja, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, zajedno sa dvadesetak članova nastavnog osoblja.

Državna matura na Državnom univerzitetu

Sastanku u svečanoj sali Rektorata su prisustvovali profesori, docenti i asistenti više departmana Državnog univerziteta u Novom Pazaru – Pravnih nauka, Ekonomskih nauka, Filoloških nauka, Filozofskih nauka i Biomedicinskih nauka. Bilo je i nekoliko predavača isturenog departmana Biotehničkih nauka smeštenog u Sjenici.

Posle uvodnih prezentacija o konceptu i pripremama državne mature, diskusija je obuhvatila više tema od uobičajenih pitanja koja su od značaja za upisne procedure visokoškolskih institucija. Prisutni profesori želeli su da znaju kako će biti rešena pitanja testiranja na jezicima manjinskih zajednica i dokle se došlo u definisanju konkretnih rešenja. Predočene su realne mogućnosti i izazovi, a gosti su pozvali domaćine da se i oni aktivno uključe u proces i neposredno doprinesu pripremama.

Sastanak sa srednjim školama iz Novog Pazara i okoline otvorio je i neka nova pitanja oko organizacije ispita u udaljenim školama, pogotovu u periodu kada se održavaju i završni ispiti u osnovnim školama. Diskusija je bila srdačna i sažeta, razmenjeni su kontakti i dogovorena redovna razmena informacija.

U sredu, 8. maja, eksperti državne mature bili su gosti rektora Univerziteta u Nišu, u sali u prizemlju univerzitetske zgrade. I okupljeni predstavnici niških fakulteta su želeli da znaju više o planovima za uvođenje državne mature. Prezentacije o koncepciji nacionalnih maturskih ispita i konkretnim planovima za njihovo standardizovanje dale su dobar okvir za razgovor. Najviše pažnje izazvala je tema primene rezultata mature kao novog instrumenta za selekciju kandidata, umesto prijemnih ispita. I akademska zajednica Niša pozvana je da se što aktivnije uključi u proces priprema, kako bi taj prelaz bio što brži i lakši.

Veliko zanimanje za temu državne mature pokazali su predstavnici srednjih škola iz Niša i okolnih gradova. Njih 40 se okupilo u sali zgrade Nišavskog okruga, gde je školska uprava Niš organizovala susret na ovu temu. Iz dinamičnog razgovora, sa brojnim pitanjima i komentarima, bilo je jasno da su direktori, nastavnici i drugi prosvetni radnici srednjih škola iz Babušnice, Blaca, Kuršumlije, Niša, Prokuplja i Svrljiga nestrpljivi da saznaju detalje i da se pripreme za nove procedure i nove mogućnosti koje državna matura donosi.

 

 

Skip to content