logo-white
EUzaTebe_logo
Државна матура представљена факултетима и школама у Новом Пазару и Нишу

Државна матура представљена факултетима и школама у Новом Пазару и Нишу

7-8мај 2019.

Одмах после првомајских празника, организовали смо радне сусрете са представницима академске заједнице, односно средњих школа, из Новог Пазара и Ниша. Кључне експерте Пројекта државне матуре дочекао је у уторак, 7. маја, ректор Државног универзитета у Новом Пазару, заједно са двадесетак чланова наставног особља.

Државна матура на Државном универзитету

Састанку у свечаној сали Ректората су присуствовали професори, доценти и асистенти више департмана Државног универзитета у Новом Пазару – Правних наука, Економских наука, Филолошких наука, Филозофских наука и Биомедицинских наука. Било је и неколико предавача истуреног департмана Биотехничких наука смештеног у Сјеници.

После уводних презентација о концепту и припремама државне матуре, дискусија је обухватила више тема од уобичајених питања која су од значаја за уписне процедуре високошколских институција. Присутни професори желели су да знају како ће бити решена питања тестирања на језицима мањинских заједница и докле се дошло у дефинисању конкретних решења. Предочене су реалне могућности и изазови, а гости су позвали домаћине да се и они активно укључе у процес и непосредно допринесу припремама.

Састанак са средњим школама из Новог Пазара и околине отворио је и нека нова питања око организације испита у удаљеним школама, поготову у периоду када се одржавају и завршни испити у основним школама. Дискусија је била срдачна и сажета, размењени су контакти и договорена редовна размена информација.

У среду, 8. маја, експерти државне матуре били су гости ректора Универзитета у Нишу, у сали у приземљу универзитетске зграде. И окупљени представници нишких факултета су желели да знају више о плановима за увођење државне матуре. Презентације о концепцији националних матурских испита и конкретним плановима за њихово стандардизовање дале су добар оквир за разговор. Највише пажње изазвала је тема примене резултата матуре као новог инструмента за селекцију кандидата, уместо пријемних испита. И академска заједница Ниша позвана је да се што активније укључи у процес припрема, како би тај прелаз био што бржи и лакши.

Велико занимање за тему државне матуре показали су представници средњих школа из Ниша и околних градова. Њих 40 се окупило у сали зграде Нишавског округа, где је школска управа Ниш организовала сусрет на ову тему. Из динамичног разговора, са бројним питањима и коментарима, било је јасно да су директори, наставници и други просветни радници средњих школа из Бабушнице, Блаца, Куршумлије, Ниша, Прокупља и Сврљига нестрпљиви да сазнају детаље и да се припреме за нове процедуре и нове могућности које државна матура доноси.

 

 

Skip to content