logo-white
EUzaTebe_logo
„Državna matura – ispit i za roditelje?“ – tribina Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije

„Državna matura – ispit i za roditelje?“ – tribina Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije

23. decembar 2021.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) organizovala je ovu onlajn tribinu na temu državne mature da bi detaljnije informisala zainteresovane roditelje o konceptu ovih ispita i o predstojećim koracima u uvođenju državne mature.

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na tribini je govorila Marija Krneta, rukovoditeljka Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje. Projekat državne mature zastupao je vođa projektnog tima, Gregor Mohorčič.

Tokom prvog dela tribine Marija Krneta je predstavila koncept maturskih ispita i ključne ciljeve ove reforme. Potom je odgovorila na nekoliko pitanja moderatorki i roditelja.

Gregor Mohorčič je predstavio planove za drugo pilotiranje državne mature i objasnio u kojim će se detaljima ono razlikovati od budućih redovnih godišnjih ciklusa eksterne provere znanja maturanata. Zatim je i on odgovorio na nekoliko pitanja roditelja.

Kao stručnjak koji dolazi iz Slovenije, zemlje sa dvadesetogodišnjim iskustvom u sprovođenju državne mature, Gregor Mohorčič je preneo i neka iskustva vezana za uvođenje mature u svojoj domovini.  Paralelno sa diskusijom, stručnjaci državne mature su kroz čet napismeno odgovarali na pitanja roditelja i i davali im linkove ka sajtu državne mature, gde su svima zainteresovanima dostupne detaljnije informacije.

Tribina je trajala tačno 60 minuta, u terminu od 15 do 16 časova. Skupu je kroz platformu Zum prisustvovalo 300 učesnika, a mnogo više ih je pratilo diskusiju preko društvene mreže Fejsbuk.

Skip to content