logo-white
EUzaTebe_logo
„Државна матура – испит и за родитеље?“ – трибина Националне асоцијације родитеља и наставника Србије

„Државна матура – испит и за родитеље?“ – трибина Националне асоцијације родитеља и наставника Србије

23. децембар 2021.

Национална асоцијација родитеља и наставника Србије (НАРНС) организовала је ову онлајн трибину на тему државне матуре да би детаљније информисала заинтересоване родитеље о концепту ових испита и о предстојећим корацима у увођењу државне матуре.

Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на трибини је говорила Марија Крнета, руководитељка Групе за средње опште и уметничко образовање и васпитање. Пројекат државне матуре заступао је вођа пројектног тима, Грегор Мохорчич.

Током првог дела трибине Марија Крнета је представила концепт матурских испита и кључне циљеве ове реформе. Потом је одговорила на неколико питања модераторки и родитеља.

Грегор Мохорчич је представио планове за друго пилотирање државне матуре и објаснио у којим ће се детаљима оно разликовати од будућих редовних годишњих циклуса екстерне провере знања матураната. Затим је и он одговорио на неколико питања родитеља.

Као стручњак који долази из Словеније, земље са двадесетогодишњим искуством у спровођењу државне матуре, Грегор Мохорчич је пренео и нека искуства везана за увођење матуре у својој домовини.  Паралелно са дискусијом, стручњаци државне матуре су кроз чет написмено одговарали на питања родитеља и и давали им линкове ка сајту државне матуре, где су свима заинтересованима доступне детаљније информације.

Трибина је трајала тачно 60 минута, у термину од 15 до 16 часова. Скупу је кроз платформу Зум присуствовало 300 учесника, а много више их је пратило дискусију преко друштвене мреже Фејсбук.

Skip to content