logo-white
EUzaTebe_logo

Изјава о приватности

Заштита ваших података на Порталу државне матуре

Политика приватности коју примењујемо на Порталу државне матуре (у даљем тексту: Портал) подлеже одређеним правилима. Овде можете да се упознате са њима.

Заштита података о личности

У складу са законом, Портал поштује вашу приватност. Ми не прикупљамо ваше податке о личности, осим оних које нам добровољно доставите слањем порука кроз наше обрасце, е-поштом, преко друштвених мрежа или кроз неки други вид комуникације. Аутори и администратори Портала придржавају се закона и добрих пракси по питању заштите података о личности које нам доставите. Предузимамо потребне мере заштите података које су нужне да би се подаци заштитили од губитка, уништења, недопуштеног приступа, промене, објављивања и било какве злоупотребе.

Коришћење података о личности

Ако прикупљамо, чувамо, обрађујемо и користимо ваше податке о личности, то чинимо у складу са Законом о заштити података о личности („Службени гласник РС“, бр. 87/2018). Кад их користимо, то радимо искључиво у сврху за коју су прикупљени (изузетак може да представља потреба да се води кривични поступак или да се штити безбедност Републике Србије, како предвиђа закон). Податке не користимо у сврхе које нису у складу са законом, нити на било који други начин који би могао да буде штетан по вас или који би нарушио вашу приватност.

Прикупљене информације не дајемо другима на увид, нити размењујемо са другима, осим са оним организацијама или особама које су неопходне у систему припреме, уређивања и одржавања Портала, или у случајевима предвиђеним законом.

Ваша сагласност

То значи да за свако коришћење ваших података морамо да имамо вашу сагласност. Ви имате право и да евентуално опозовете свој пристанак на обраду података о личности који сте нам дали, у складу са Законом о заштити података о личности.

Подаци које прикупљамо

Ако прикупљамо податке о личности, то могу да буду ваше име, ЈМБГ, адреса, телефонски број, е-адреса, ваше корисничко име на некој друштвеној мрежи, ваше звање или ваша асоцијација са државном матуром, рецимо ваш статус у некој од наших радних група. Било које податке о личности смемо да прикупљамо само када нам их добровољно доставите путем наших образаца, е-поште, друштвених мрежа или другим начином комуникације, како бисмо могли да одговоримо на ваше питање, евидентирамо ваше мишљење о нашем раду или да вам пружимо неку другу услугу коју тражите.

Да бисмо побољшавали и прилагођавали Портал потребама корисника, сакупљамо техничке податке који нису личне природе.

Колачићи

Кроз такозване „колачиће“, прикупљамо податке о коришћењу Портала и друге техничке податке, који нису личне природе – нпр. податке о врсти програма за претраживање, оперативном систему и страницама које сте посетили. Они нам омогућују да вам олакшамо посете Порталу, да приступ Порталу прилагодимо вашим потребама, као и да вас познамо када поново посетите Портал и да ажурирамо приказ садржаја у односу на вашу претходну посету, што вам скраћује време приступа информацијама на Порталу.

Колачић је мала датотека са подацима коју на хард диск вашег компјутера Портал ставља када га посећујете, претражујете, или кад преузимате са њега документе. Колачићи се деле на привремене (везане за појединачне „сесије“) и на „трајне“. Привремени колачићи не остају на вашем уређају кад затворите претраживач. Трајни колачићи остају на вашем уређају док им не истекне рок, или док их ви не избришете.

Колачић не може да чита личне податке са вашег хард диска нити фајлове колачића других сајтова на њему. Може да садржи само податке које сте сами доставили. Кад прихватите колачиће које Портал шаље, то нама омогућује да пратимо ваше понашање на њему. Из кретања, задржавања и претраживачких захтева свих корисника, ми боље разумемо потребе публике и можемо временом да побољшавамо садржај и структуру Портала, па чак и да га аутоматски персонализујемо за поновне кориснике. Таквим сакупљањем анонимних информација и извештавањем, ови статистички колачићи нам помажу да разумемо интеракцију посетилаца са Порталом.

Користимо и колачиће који повезују друштвене мреже и Портал, како бисмо пратили интересовање корисника мрежа за наше објаве и садржаје на Порталу. На Порталу нема рекламних порука оглашивача, стога не користимо маркетиншке колачиће.

Колачиће чувамо на вашем уређају ако су неопходни за рад Портала. За све колачиће нам је потребна ваша сагласност, коју нам дајете приликом прве посете, кликом на дугме на ком пише „Прихватам.

Ажурирање

Ова Изјава о приватности је подложна изменама и допунама без најаве. На Порталу је увек доступна најактуелнија верзија, а датум њеног објављивања је наведен испод текста Изјаве.

Најскорија измена: 22. јануар 2020.